suometar
7.11.1856 nro 45

– Keski-Suomesta. Tälle maakunnalle ja varsinkin Jyväskylän kaupungille on jo ollut jommoinen hyöty Suomi-nimisestä ruunun teettämästä tuli-laivasta, joka tänä kesänä on kulkenut Päiäneellä Jyväskylän ja Anianpellon väliä, poiketen milloin missäkin: Luhangassa, Sysmässä, Padasjoella, Jämsässä ja Korpilahdella. Höyryn vakinaiset matkat: kerran viikossa edes-takaisin, loppuivat jo lokakuun keskitienoilla. Laivan kunnioitettava ja hyvin kohtelias katteini hra katteinluutnantti Toppelius ansaitsee kiitoksen hyvätahtoisuudestansa ja nöyryydestään kulkeville ja yleisölle. Hänenkin ansioksi on luettava, että laivan tulot viime-kesänä, niinkuin juoksupuhe mainitsee, tekivät kolmatta tuhatta ruplaa; ja luultavasti ne enenevät enenemistään tulevina vuosina.
Jyväskylästä, Laukaasta, Saarijärvestä, Viitasaaresta, Keuruulta, Ruovedeltä, Sysmästä ja Jämsästä ynnä muista Keski-Suomeen kuuluvista pitäjistä ja seurakunnista, joilla on pitkät matkat nykyisiin maaherran oikeuksiin, kuuluu ilo ja riemu siitä toivosta, että Suomen armollinen Hallitus asettanee Kuvernöörin-ammattia Jyväskylään.
Mutta vielä toinenkin toivo Keski-Suomalaisilla, että armollinen Esivalta asettaisi myös Yläalkeis-koulun Jyväskylään, koska tässä laajassa maakunnassa ei ole yhtään isompata koulua, ja vieläpä kyllä pitkät matkat semmoisiin. Suomen ranta-mailla, liiatenkin etelässä, löytyy monta suurempata koululaitosta. Eihän tuo toivo siis liene liian rohkea, että tähänkin kaukaiseen maakuntaan saataisiin yksi iso-koulu!

W. K.