Uutisia vanhoista lehdistä

Asikkalasta on kiirinyt uutisia sanomalehiin niin kauan kuin niitä on Suomessa julkaistu. Aluksi Asikkalan nimi esiintyi 1800-luvun lehtien sivuilla silloin tällöin, etupäässä Porvoon hiippakunnan tiedotuksissa. Kun suomenkielistä lehdistöä alkoi syntyä, eri paikkakunnilla asuvat ihmiset alkoivat kirjoittaa lehtiin maaseutukirjeitä. Niitä tuli Asikkalasta varsinkin Helsingissä ilmestyvään Suomettareen, myöhempään Uuteen Suomettareen.
Päijänteen laivoista - niiden rakentamisista ja liikkumisista – oli erityisesti kiinnostunut turkulainen Åbo Underrättelser. Helsingin lehdistä varsinkin Morgonbladet ja Hufvudstadsbladet seurasivat tarkoin tämän seudun tapahtumia. Päijänne oli erityisen rakas jyväskyläläisille Kodille ja koululle, Keski-Suomelle ja monille niiden jälkeen tulleille.
Luonnollisesti Asikkala kuului alueeseen, jota Hämeenlinnassa ilmestynyt Hämäläinen ja 1890-luvulla Heinolassa aloittanu Jyränko seurasivat tarkasti. Ja jos Asikkalasta jotain kerrottiin yhdessä lehdessä, uutinen lainattiin nopeasti moneen muuhun, niin suomen- kuin ruotsinkieliseen sanomalehteen.