Suomen maatalouden historia osa 1

maatalouden_historia
– Perinteisen maatalouden aika osa esihistoriasta 1870-luvulle. Toimittaneet Viljo Rasila, Eino Jutikkala ja Anneli Mäkelä-Alitalo. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Toimituksia 914:1. Jyväskylä 2003.

Maatalous on ollut suomalaisten elämisen ehto satojen vuosien ajan. Sata vuotta sitten tilanne alkoi muuttua ja nyt Euroopan Unioniin siirtymisen myötä näyttää siltä kuin viljelyä tärkeämpää olisi paperisodan käyminen viranomaisten kanssa.
Suomen maatalouden historia on kirjoitettu tallentamaan suomalaisen maatalouden historiaa monipuolisesti. Aloitteentekijänä on maatalouden ja talonpojan historiaan vuosikymmenien ajan paneutunut akateemikko Eino Jutikkala. Teoksen päätoimittajana on torpparikysymykseen perehtynyt Viljo Rasila ja kolmantena toimittajana monipuolinen tiedenainen, pitäjä- ja kaupunkihistorioita kirjoittanut, naistutkimukseen paneutunut ja kotikylänsä Vesivehmaan historiaa tallentanut dosentti Anneli Mäkelä-Alitalo. Kirjoittajia on pitkälle toistakymmentä.
Tässä ensimmäisessä osassa on sivuja 646 ja jos seuraavat ovat yhtä tukevia. sarja kyllä kattaa mitä lupaa eli koko maatalouden historian Suomessa. Maanviljelyksen lasketaan alkaneen maailmanpolitiikan polttopisteessä tälläkin hetkellä olevassa Kaksoisvirtain maassa – nykyisessä Irakissa ja sen reuna-alueilla. Suomeen viljanviljely saapui viitisen tuhatta vuotta myöhemmin. kerrottavaa siis riittää valtakunnallisesti, mutta löytyy sivuilta myös Asikkalaa koskevaa. Ei ole vaikea arvata, että kirjoittajana on Anneli Mäkelä-Alitalo. Erinomainen esimerkki on Vesivehmaan kylän muutos 1500-luvun lopulla autioitumisen takia. Erinomaisia ovat myös katsaukset pitkäaikaisiin kehityslinjoihin, kuten markkinoiden tärkeyteen. Esimerkkinä ovat Anianpellon markkinat.
Suomen maatalouden historia on perusteos, jossa vuosisataista kehitystä tarkastellaan uusimpien tutkimusten antaman tiedon turvin. Ainoa mistä kirjaa voisi moittia, ovat postimerkin kokoiset kuvat. Kun asiakirja on pienennetty siihen kokoon, ei sisällöstä voi esittää edes arvailuja.

Lauri Muranen