Asikkalan Anianpellon Laakkalat 1539–2001

Talon ja paikkakunnan historiaa. Kirjoittanut Anneli Hongelin. Omakustanne. Hamina 2001. 201 sivua.

laakkalat
Kotkassa syntynyt, myöhemmin pääkaupunkiseudulle muuttanut Anneli Hongelin on koonnut sukunsa tarinan näyttäviin kansiin ja kiintoisaksi lukuteokseksi. Sukuselvitykset eivät yleensä avaudu helposti ulkopuoliselle, vaikka ne oman suvun keskuudessa ovat loppumaton aarreaitta. Anneli Hongelinin teos on myös sivulliselle mielenkiintoinen lukuteos, josta löytää Asikkalan ja Anianpellon historiaa vuosisatojen ajalta tiiviinä, mutta mielenkiintoisina palasina.
Kirjoittaja lähestyy perustavoitettaan eli sukupuun rakentamista kaukaa ja perusteellisesti. Ensin esitellään Asikkala aina nimen alkuperästä lähtien, sitten Anianpelto ja Laakkala. Esi-isistä tarinat löytyvät, jos löytyvät, useimmiten käräjäasioista, mutta Anneli Hongelinilla on muutakin kerrottavaa. Hän laajentaa suvun tarinaa valtakunnan ja jopa maailmankin tapahtumiin ja luo näin lukijalle kuvan ajasta, jossa kukin sukupolvi eli ja ahersi.
Kirjan painojälki on erinomainen ja kuvitukseen on todella paneuduttu. Kuvia on etsitty muualtakin kuin perhealbumista, mm. 1772 laadittu kartta Anianpellon kylän pelloista ja eritoten Vääksynjoen silloisesta uomasta avaa tämän päivän vääksyläiselle vallan uuden näkökulman nykyiseen kanavanseutuun.

Lauri Muranen